16 de novembre del 2011

Risc de despoblament

Sembla ser que el risc de despoblament al Pirineu continua sent una amenaça.

Aquest és un mal endèmic a totes les comarques del Pirineu en particular i de l'interior en general.
L'actual crisi econòmica no fa més que accentuar la tendència que, des de mitjan segle XX, s'ha anat instal·lant.
I és que la gent jove i millor preparada emigra a les ciutats a trobar les oportunitats laborals, professionals i de qualitat que el seu territori no li pot oferir.
Molts dels joves que al seu dia vam anar a Barcelona, Lleida o Girona a estudiar, ens hagués agradat tornar a Cerdanya, però això no sempre és fàcil.
Segons les estimacions del govern, a la comarca, la població activa quedaria estancada els propers anys (uns 10 mil treballadors).




Aquest és un problema global i polièdric que cal afrontar des de diferents perspectives i que, fins ara, cap govern català ha estat capaç de solucionar. S'ho han plantejat seriosament?
A les eleccions, els polítics sempre parlen de l'equilibri territorial però rarament en sentim esmentar res un cop les urnes han callat.
Mirant aquest mapa no fa falta ser un geni per adonar-se del desequilibri actual i que, com es desprèn dels estudis del govern, tendeix a accentuar-se. A Cerdanya hi ha diversos municipis amb menys de 10 hab/km2. Equilibri territorial?



Vertebrar el país passa per mantenir la gent al territori, en crear llocs de treball qualificats lluny de les àrres urbanes, en aconseguir que el jovent s'ilusioni amb feines del sector primari...
La riquesa del territori, a part del seu PIB, n'és la gent que hi viu i hi treballa, que l'estima i el manté. Evitar el degoteig del jovent és la millor aposta de futur. Totes les polítiques que s'implementin en aquesta línia seran necessàries i profitoses...

Altrament, si no es duen a terme i es confirma la tendència apuntada, a Cerdanya esdevindrem una comarca d'avis i un parc temàtic dels i pels barcelonins, dels estiuejants d'arreu del país que ens visiten.
Una zona pobra i empobrida, massa depenent d'un model turístic esgotat, el de la segona residència i de la neu (preocupant amb les probables conseqüències del canvi climàtic els propers anys).

Esperem, de tot cor, equivocar-nos...

Salut i Cerdanya

Pensionistes, un cop + amb + sort que la resta de catalans/es

Em plau compartir aquesta bona notícia amb tu. Parlo de les pujades del valor de les pensions dels nostres avis i àvies i de la resta de per...